0-9 * A * B * C * D * E * F * G * H * I * J * K * L * M * N * O * P * Q * R * S * T * U * V * W * X * Y * Z
Wadloper
Wadloper, bijnaam voor het dieselhydraulisch treinmaterieel uit 1981. De naam Wadloper wordt via een prijsvraag uit 1983 de officiële naam voor het materieel. De naam zal op dezelfde wijze als de namen Koploper, Railhopper en Sprinter naast het NS-logo worden aangebracht.
tekst: autobussenwebsite.nl
W.C. Tensen
W.C. Tensen is van 1930 t/m 1980 een autobusbedrijf dat het vervoer verzorgt in het oostelijk deel van Utrecht. Als huisstijl wordt al spoedig een donkerrode kleur gekozen, wat tot het eind in 1980 standhoudt. Vanaf 1937 is Tensen een trouw afnemer van Volvo. In 1980 wordt het westelijk gedeelte opgeslokt door Centraal Nederland en het oostelijk gedeelte door de VAD. Vanaf dat moment bestaat het wagenpark bij deze fusiepartners in deze regio voor een groot gedeelte uit Volvo-bussen.
Zie ook: Met de bus mee, deel 3: Van de Marne naar de Meuse, H. Verhoeff - Uitgeverij De Alk - ISBN 9789060133378
tekst: autobussenwebsite.nl
Werkspoor
Werkspoor N.V., voluit: Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel, bedrijf dat zich tussen 1928 en 1989 bezighoudt met divers(e) autobuscarrosserieën en rollend materieel voor het openbaar vervoer. Bij Werkspoor wordt de antireflex-voorruit voor de Bolramer-streekbus uitgedacht. Divers treinmaterieel, waaronder mat '46, mat '54 en mat '64 wordt ook door Werkspoor gebouwd.
tekst: autobussenwebsite.nl
Westnederland
Westnederland, voluit: Verenigd Streekvervoer WestNederland, tram- en busmaatschappij van 1968 t/m 1994. In 1994 volgt er een fusie met de Zeeuwse ZWN tot de nieuwe ZWN-Groep. Het Utrechtse gedeelte gaat over naar het bedrijf Midnet.


tekst: autobussenwebsite.nl
Whisper
Whisper, benaming voor een autobus, waarbij de verbrandingsmotor is vervangen door een dieselgenerator en een batterijenmatrix. Deze drijven op hun beurt weer een tweetal elektromotoren aan, die ieder een achterwiel van de bus aandrijven (wielnaafmotor). De Whisperbussen zijn ontlastend voor het milieu en ze zijn ook stiller dan conventionele dieselbussen. Als voorbeeld heeft E-traction, de bouwer van de Whisperbussen, een tweetal bussen omgebouwd tot Whisper, nl. een Den Oudsten X97 (voorheen van de RET) en Berkhof Ambassador 200.

tekst: autobussenwebsite.nl
Wielbasis
Wielbasis, de afstand tussen de voor- en achterwielen van een bus. Bij een trambus is de wielbasis altijd korter dan de werkelijke lengte van de bus, omdat de voor- en achteroverbouw niet wordt meegerekend. De wielbasis bij een draaistel voor trams en treinen wordt radstand genoemd.
tekst: autobussenwebsite.nl
Wright
Wright, Carrosseriebouwer in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittanië en Noord-Ierland. In Nederland is Wright bekend van de carrosserietypes Cadet en Commander die veel bij busvervoerder Arriva te zien zijn. In het thuisland rijden o.a. ook de Eclipse, de Solar en de Pulsar. Ook de nieuwe Londense dubbeldekker komt uit de fabriek van Wright.


tekst: autobussenwebsite.nl
X97
X97, type carrosserie van Den Oudsten. Deze lagevloerbus wordt geen succes, omdat het vermogen te gering is. Er is nog wel een proefexemplaar bij het bedrijf E-traction dat bezig is met de ontwikkeling met een door elektromotoren aangedreven bus. Zie ook bij Whisper.
tekst: autobussenwebsite.nl
X-Press
X-Press, zie bij BOVA X-Press.

tekst: autobussenwebsite.nl
ZABO
ZABO, voluit: N.V. Zwijndrechtse Autobusonderneming te Ridderkerk, ontstaan in de jaren dertig. In vroeger jaren ook bouwer en medegezichtsbepalend voor diverse carrosseriën op DAF- en Volvo-chassis. Bussen van de ZABO hebben ondermeer gereden bij de BBA, de NWH en W.C. Tensen.
tekst: autobussenwebsite.nl
ZHESM-Materieel
ZHESM-materieel, elektrisch reinmaterieel van de Zuidhollandse Electrische Spoorwegmaatschappij, bedoeld voor de Hofpleinlijn, gebouwd door fabrikant J.J. Beijnes. In de oorlog worden veel rijtuigen naar Duitsland afgevoerd. Diverse tussenrijtuigen worden in de jaren '50 nog ingezet in stoomtreindiensten, daarna worden ze afgevoerd. Van een motorrijtuig is één exemplaar bewaard gebleven in het Spoorwegmuseum in Utrecht.
tekst: autobussenwebsite.nl
zichtkaart
Zichtkaart, kaart dat in eerste instantie bij een OV-chipkaart wordt gevoegd op trajecten waar de chipkaart nog niet gebruikt kan worden. De zichtkaart laat zien welk(e) reisproduct(en) er op de chipkaart staat (staan). In 2012 zijn in bepaalde gebieden busabonnementen (sterabonnementen) alleen als zichtkaart verkrijgbaar.
tekst: autobussenwebsite.nl
zomerzwerfkaart
Zomerzwerfkaart, kaart dat in eerste instantie bij een OV-chipkaart wordt gevoegd op trajecten waar de chipkaart nog niet gebruikt kan worden. De zichtkaart laat zien welk(e) reisproduct(en) er op de chipkaart staat (staan). In 2012 zijn in bepaalde gebieden busabonnementen (sterabonnementen) alleen als zichtkaart verkrijgbaar.
tekst: autobussenwebsite.nl
zone
Een zone is een gebied aangeduid met een viercijferige code, waarin een strip op een strippenkaart geldig is. Op de strippenkaart dient het aantal strippen gestempeld te worden welke overeenkomt met het aantal af te leggen zones + één basisstrip (in de praktijk stempelt de chauffeur de laatste strip af). Er geldt een maximum van 20 strippen in 3,5 uur reistijd, ook als er meer dan 20 zones achterelkaar gereisd wordt. In 2011, als de strippenkaart niet meer geldig is, worden zones alleen nog voor sterabonnementen gebruikt.
tekst: autobussenwebsite.nl
Zuidooster
Zuidooster, voluit: Zuidooster Autobusdiensten, busmaatschappij van 1949 t/m 1995. In 1995 volgt er een fusie met de VSL tot de Hermes-Groep.

Zie ook: Met de bus mee, deel 3: Van de Marne naar de Meuse, H. Verhoeff - Uitgeverij De Alk - ISBN 9789060133378
tekst: autobussenwebsite.nl
Zuidtangent
Zuidtangent, HOV-snelbus van Amsterdam-Zuidoost - Haarlem v.v. Het materieel van de Zuidtangent bestaat van 2001 t/m 2007 uit gelede Van Hool-bussen uitgevoerd in rood-/grijs, vanaf 2007 worden dit gelede bussen Citaro van Mercedes-Benz. Het volledige assortiment van strippenkaarten en abonnementen is geldig op deze snelbus. In 2012 zijn deze nationale vervoerbewijzen niet meer geldig en dient er met de OV-chipkaart te worden betaald.


tekst: autobussenwebsite.nl
zwartrijden
Zwartrijden, gebruikmaking van het openbaar vervoer zonder geldig vervoersbewijs.
tekst: autobussenwebsite.nl
ZWH
ZWH, voluit: N.V. Autobedrijf "De Zuidwesthoek", busmaatschappij in Balk van 1941 t/m 1974. Verzorgt lijnen in twee vervoersgebieden, te weten Zuidwest-Friesland en het noorden van de Noordoostpolder. In 1974 wordt de ZWH overgenomen door de FRAM.
tekst: autobussenwebsite.nl
ZWN
Zuidwest Nederland, busmaatschappij van 1978 t/m 1995. In 1978 ontstaan n.a.v. een fusie tussen de RTM, SW en ZVTM. In 1995 fuseert ZWN samen met Westnederland tot de ZWN-Groep. Aangezien in 1994 het Leidense deel van de NZH bij Westnederland wordt gevoegd, komt ook dit gebied terecht bij de ZWN-Groep. De Nieuwegeinse vestiging van Westnederland gaat over naar Midnet.

tekst: autobussenwebsite.nl
ZWN-Groep
ZWN-Groep, busmaatschappij van 1995 t/m 1999. Ontstaan uit een fusie tussen ZWN (Zeeland) en Westnederland, waarbij de naam ZWN overgenomen wordt.

tekst: autobussenwebsite.nl