0-9 * A * B * C * D * E * F * G * H * I * J * K * L * M * N * O * P * Q * R * S * T * U * V * W * X * Y * Z
Achteroverbouw
Achteroverbouw, of achteroverhang. De afstand tussen de achterzijde van de wielbasis en de achterkant van de bus.
tekst: autobussenwebsite.nl
Aggloliner
Aggloliner, snelbus van Arriva in 2000, voorloper van de Qliner. De Aggloliner rijdt in het begin van de jaren '00 in de provincie Groningen en hanteert lijnnummers in de 500-serie. Als materieel wordt een 15-meter-versie van de Mercedes Benz Integro gebruikt. Na de invoering van de Qliner wordt dit materieel overgespoten in de Qliner-huisstijl. Ca. tien jaar later zijn nog enkele exemplaren te vinden bij Arriva Touring.tekst: autobussenwebsite.nl
Albatros
Albatros, communicatiesysteem in de autobussen van Arriva.
tekst: autobussenwebsite.nl
Alexander ALX200
Alexander ALX200, type carrosserie, afgekort ALX200, van de Schotse carrosseriebouwer Walter Alexander Coachbuilders. In Nederland is de carrosserie voornamelijk te zien op het chassis Dennis Dart SLF van de Britse busfabrikant Dennis, vanaf 2001 voornamelijk actief bij Arriva Zuidoost-Friesland. De bussen staan in het begin van hun loopbaan vooral bekend om de lawaaierige motor en tochtdeuren. Deze euvels zijn naderhand verholpen.
tekst: autobussenwebsite.nl
Alliance
Alliance, type carrosserie van de Nederlandse busfabrikant Den Oudsten. Wordt gefabriceerd van 1989 t/m 2001. Er worden verscheidende varianten gemaakt, waaronder 12-meter, 15-meter (Interliner) en een lagevloervariant.
tekst: autobussenwebsite.nl
Ambassador
Ambassador, type carrosserie van de Nederlandse busfabrikant Berkhof in Heerenveen. Dit type bus is te vinden onder de meeste busvervoerders. Er bestaan verschillende varianten, nl. Ambassador 200 (ALE 120) en 120/180 (ALE 106). De lange 12-meter-variant heet vanaf oktober 2011 VDL Citea LLE.
tekst: autobussenwebsite.nl
Apekop
Apelop, bijnaam (volgens de groene spelling van voor 1996) voor het treinmaterieel mat'64 (Plan V en T), links op de foto. De naam is min of meer geforceerd gekozen, naar voorbeeld van het voorgaande mat' 54 (rechts op de foto) met als bijnaam Hondekop. In diverse hobbyfora duikt de naam Apekop nog wel eens op.

Mat'54 en '64 op station Utrecht in DTG Train Simulator.
Illustratie: Arthur's treinenpagina tekst: autobussenwebsite.nl
Arriva
Arriva, busmaatschappij uit het Verenigd Koninkrijk, in Nederland opererend onder de bedrijfsnaam Arriva Personenvervoer Nederland, van 1998 t/m 2002 actief in Zuid-Limburg (daarna overgedragen aan Limex), vanaf 1999 een fusie tussen de VEONN en de GADO, is vanaf die tijd actief in bepaalde gedeeltes in Nederland. In die tijd is het bedrijf in nieuwe gebieden gaan rijden, terwijl ze als gevolg van de openbare aanbestedingen, andere gebieden juist is kwijtgeraakt. In de zomer van 2010 wordt het moederbedrijf en daarbij dus alle dochtermaatschappijen, waaronder ook Arriva Personenvervoer Nederland, overgenomen door de Deutsche Bahn.

tekst: autobussenwebsite.nl
Autobus
Autobus, motorvoertuig geschikt voor vervoer van meer dan acht personen. Autobussen zijn in te delen in trambussen, torpedofrontbussen en frontstuurbussen.
tekst: autobussenwebsite.nl