www.autobussenwebsite.nl

0-9 * A * B * C * D * E * F * G * H * I * J * K * L * M * N * O * P * Q * R * S * T * U * V * W * X * Y * Z

ZABO N.V. Zwijndrechtse Autobusonderneming te Ridderkerk, ontstaan in de jaren dertig. In vroeger jaren ook bouwer en medegezichtsbepalend voor diverse carrosseriën op DAF- en Volvo-chassis. Bussen van de ZABO hebben ondermeer gereden bij de BBA, de NWH en W.C. Tensen.
ZHESM-materieel Treinmaterieel van de Zuidhollandse Electrische Spoorwegmaatschappij, bedoeld voor de Hofpleinlijn, gebouwd door fabrikant J.J. Beijnes. In de oorlog worden veel rijtuigen naar Duitsland afgevoerd. Diverse tussenrijtuigen worden in de jaren '50 nog ingezet in stoomtreindiensten, daarna worden ze afgevoerd. Van een motorrijtuig is één exemplaar bewaard gebleven in het Spoorwegmuseum in Utrecht.
zichtkaart Kaart dat in eerste instantie bij een OV-chipkaart wordt gevoegd op trajecten waar de chipkaart nog niet gebruikt kan worden. De zichtkaart laat zien welk(e) reisproduct(en) er op de chipkaart staat (staan). In 2012 zijn in bepaalde gebieden busabonnementen (sterabonnementen) alleen als zichtkaart verkrijgbaar.
zomerzwerfkaart Landelijke dagkaart vanaf 1986, geldig in de maanden juni, juli en augustus. De verkrijgbaarheid van deze kaart is in de laatste maanden van haar bestaan steeds moeilijker geworden. Vanaf 2009 is de kaart niet meer verkrijgbaar. Er is in 2012 wel een alternatief verschenen, namelijk de Kruidvat WeekendPas.
zone Een zone is een gebied aangeduid met een viercijferige code, waarin een strip op een strippenkaart geldig is. Op de strippenkaart dient het aantal strippen gestempeld te worden welke overeenkomt met het aantal af te leggen zones + één basisstrip (in de praktijk stempelt de chauffeur de laatste strip af). Er geldt een maximum van 20 strippen in 3,5 uur reistijd, ook als er meer dan 20 zones achterelkaar gereisd wordt. In 2011, als de strippenkaart niet meer geldig is, worden zones alleen nog voor sterabonnementen gebruikt.
Zuidooster Zuidooster Autobusdiensten, busmaatschappij van 1949 t/m 1995. In 1995 volgt er een fusie met de VSL tot de Hermes-Groep.
ZWH Zuidwesthoek, busmaatschappij in Balk van 1941 t/m 1974. Verzorgt lijnen in Zuidwest-Friesland. In 1974 wordt de ZWH overgenomen door de FRAM.
Zuidtangent HOV-snelbus van Amsterdam-Zuidoost - Haarlem v.v. Het materieel van de Zuidtangent bestaat van 2001 t/m 2007 uit gelede Van Hool-bussen uitgevoerd in rood-/grijs, vanaf 2007worden dit gelede bussen Citaro van Mercedes-Benz. Het volledige assortiment van strippenkaarten en abonnementen is geldig op deze snelbus. In 2012 zijn deze nationale vervoerbewijzen niet meer geldig en dient er met de OV-chipkaart te worden betaald.
zwartrijden Gebruikmaking van het openbaar vervoer zonder geldig vervoersbewijs.
ZWN (Westnederland + Zeeuwse ZWN) ZWN-Groep, busmaatschappij van 1995 t/m 1999. Ontstaan uit een fusie tussen ZWN (Zeeland), Westnederland en het Leidense deel van de NZH, waarbij de naam ZWN overgenomen wordt.
ZWN (Zeeland) Zuidwest Nederland, busmaatschappij van 1978 t/m 1995. In 1995 fuseert ZWN samen met Westnederland en het Leidense deel van de NZH tot de ZWN-Groep.