www.autobussenwebsite.nl

0-9 * A * B * C * D * E * F * G * H * I * J * K * L * M * N * O * P * Q * R * S * T * U * V * W * X * Y * Z

Wadloper Bijnaam voor het dieselhydraulisch treinmaterieel uit 1981. De naam Wadloper wordt via een prijsvraag uit 1983 de officiële naam voor het materieel. De naam zal op dezelfde wijze als de namen Koploper, Railhopper en Sprinter naast het NS-logo worden aangebracht.
Werkspoor De Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel (Werkspoor N.V.) is een bedrijf dat zich tussen 1928 en 1989 bezighoudt met divers(e) autobuscarrosserieën en rollend materieel voor het openbaar vervoer. Bij Werkspoor wordt de antireflex-voorruit voor de Bolramer-streekbus uitgedacht. Divers treinmaterieel, waaronder mat '46, mat '54 en mat '64 wordt ook door Werkspoor gebouwd.
Westnederland Verenigd Streekvervoer WestNederland, tram- en busmaatschappij van 1968 t/m 1994. In 1994 volgt er een fusie met de Zeeuwse ZWN tot de nieuwe ZWN-Groep. Het Utrechtse gedeelte gaat over naar het bedrijf Midnet.
Whisper Benaming voor een autobus, waarbij de verbrandingsmotor is vervangen door een dieselgenerator en een batterijenmatrix. Deze drijven op hun beurt weer een tweetal elektromotoren aan, die ieder een achterwiel van de bus aandrijven (wielnaafmotor). De Whisperbussen zijn ontlastend voor het milieu en ze zijn ook stiller dan conventionele dieselbussen. Als voorbeeld heeft E-traction, de bouwer van de Whisperbussen, een tweetal bussen omgebouwd tot Whisper, nl. een Den Oudsten X97 (voorheen van de RET) en Berkhof Ambassador 200.
wielbasis De afstand tussen de voor- en achterwielen van een bus. Bij een trambus is de wielbasis altijd korter dan de werkelijke lengte van de bus, omdat de voor- en achteroverbouw niet wordt meegerekend. De wielbasis bij een draaistel voor trams en treinen wordt radstand genoemd.
Wright Carrosseriebouwer in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittanië en Noord-Ierland. In Nederland is Wright bekend van de carrosserietypes Cadet en Commander die veel bij busvervoerder Arriva te zien zijn. In het thuisland rijden o.a. ook de Eclipse, de Solar en de Pulsar. Ook de nieuwe Londense dubbeldekker komt uit de fabriek van Wright.