www.autobussenwebsite.nl

0-9 * A * B * C * D * E * F * G * H * I * J * K * L * M * N * O * P * Q * R * S * T * U * V * W * X * Y * Z

pantograaf In spoorjargon een ander woord voor stroomafnemer voor elektrische treinen en trams. De benaming pantograaf wordt oorspronkelijk gebruikt voor een stuk tekengereedschap, waarmee men tekeningen verschaald kan overnemen. Omdat de vorm overeenkomsten vertoont met de stroomafnemer op het trein- en trammaterieel, wordt deze ook vaak pantograaf genoemd.
Pec Stroomlijnpostrijtuigmaterieel Pec (zie ook bij bakcode), bestaande uit 38 rijtuigen, verdeeld over 4 series, in dienst gekomen vanaf 1938. Aanvankelijk komen de rijtuigen in dienst in de kleur olijfgroen met rode biezen, maar eind jaren vijftig wordt dit grasgroen met zandgele biezen. De stroomlijnpostrijtuigen hebben geen eigen aandrijving, ze rijden altijd mee met ander stroomlijnmaterieel. Om te kunnen koppelen met het dieselektrische materieel is een speciaal voorzetstuk aanwezig, die voor de automatische Scharfenbergkoppeling wordt geplaatst. Wordt dit voorzetstuk niet gebruikt, dan wordt deze omhooggeklapt. Daartoe is aan de kopzijde een uitsparing (indeuking) gemaakt, waardoor het materieel de bijnaam deukneus heeft gekregen. Meestal rijdt Pec gekoppeld met elektrisch materieel. In 1979 gaat het allerlaatste materieel uit dienst.
PCC-tram (Den Haag) Presidents' Conference Committee-Car, serie van 234 tramstellen waarvan het type afkomstig is uit de Verenigde Staten van Amerika. Ze worden in een smallere versie voor de HTM gebouwd door La Brugeoise et Nivelles, in dienst in de periode 1949-1975, uit dienst vanaf 2010.
Pieper Busonderneming vanaf 1927. Verzorgt tussen 1927 en 2004 de lijn tussen Coevorden en Nieuw-Schoonebeek. Daarna neemt Connexxion dat over.
plafond Benaming voor het maximum van een tariefstelsel (zie ook bij tariefaftopping) vergeleken met een ander tariefstelsel. Het gebruik van een plafond wordt toegepast, als er op één busdienst gebruik wordt gemaakt van twee tariefstelsels, waarbij het ene stelsel na een bepaald aantal kilometers het maximumtarief heeft bereikt (en overgegaan wordt op een landelijk kaartje), terwijl het andere stelsel nog doorloopt tot een hoger maximumbedrag. Voorbeeld hiervan is het plafond van het gebruik van 19 strippen (= 18 zones) op een strippenkaart op een Interliner, Qliner of Hanzeliner. Het zelfde geldt voor het plafond van een 6-ster-abonnement, waardoor een N-ster-abonnement niet geldig is op deze lijnen. Dit plafond is nodig, om te voorkomen dat reizigers op lange afstanden gebruik maken van een in dit geval goedkoper tariefstelsel met meer reismogelijkheden in plaats van het duurdere HOV-tariefstelsel. Omdat vanaf 2007 de prijzen van het HOV-tariefstelsel op de lange afstanden naar beneden worden bijgesteld, vervalt dit plafond.
Planaanduiding trein Lijst met planaanduidingen voor treinen
Plan A, AB, B en C Planaanduiding voor 65 elektrische vier- en 79 tweewagentreinstellen mat '46.
Plan C Planaanduiding van een serie van 10 stalen (bolkop-)postrijtuigen van de PTT vanaf 1952.
Plan D Planaanduiding voor 70 stalen (bolkop-)treinrijtuigen vanaf 1950.
Plan E Planaanduiding voor 196 stalen treinrijtuigen (waarvan 10 postrijtuigen) vanaf 1954, afgeleverd in het kleurenschema van 1953, Pruisisch blauw. In de jaren zeventig worden er rijtuigen voorzien van blauwe reclamebanen.
Plan F Planaanduiding voor 31 elektrische vier- en 14 tweewagentreinstellen mat '54.
Plan G Planaanduiding voor 16 elektrische vier- en 16 tweewagentreinstellen mat '54.
Plan K Planaanduiding voor 30 stalen (bolkop-)treinrijtuigen vanaf 1957.
Plan L Planaanduiding voor 13 stalen postrijtuigen, als vervolg op de stalen rijtuigen plan E.
Plan M Planaanduiding voor 15 elektrische tweewagentreinstellen mat '54.
Plan N Planaanduiding voor 25 stalen slaaprijtuigen, afgeleverd in 1958 in de kleur donkerblauw.
Plan O Planaanduiding voor een nooit gebouwde reeks stalen treinrijtuigen.
Plan P Planaanduiding voor 26 elektrische vierwagentreinstellen mat '54.
Plan Q Planaanduiding voor 22 elektrische tweewagentreinstellen mat '54.
Plan T Planaanduiding voor 31 elektrische vierwagentreinstellen mat '64.
Plan U Planaanduiding voor 42 diesel-elektrische driewagentreinstellen DE3.
Plan V Planaanduiding voor 246 elektrische tweewagentreinstellen mat '64.
Plan W Planaanduiding voor 24 stalen treinrijtuigen vanaf 1966.
Plan X Planaanduiding voor 26 gemoderniseerde DE2-treinstellen uit 1953 en nog aanwezig onverbouwde motorrijtuigen DE1 en treinstellen DE2.
Plan Y Planaanduiding voor 90 elektrische twee- en driewagentreinstellen SGM "Sprinter".
Plan Z Planaanduiding voor 144 elektrische drie- en vierwagentreinstellen ICM "Koploper".
pompeblêden Logo van de FRAM, tussen 2003 en 2009 nevenlogo van Arriva Zuidoost-Friesland. Ook bij de bedrijven Qbuzz en Arriva (Frysk Ferfier) worden er pompeblêden op de Friese autobussen gebruikt.
price capping Ander woord voor tariefaftopping. Zie daar.
Procity Minibus van VDL Berkhof op VW-chassis, voorbeeld van een torpedofrontbus of neusbus. Dit type bus krijgt tussen 2007 en 2012 bekendheid door zijn inzet in Noordwest- en Zuidwest-Friesland onder de naam de Frysker. Nog voordat de bus afgeleverd zal worden, zijn er problemen met het remsysteem, waardoor de bus een paar maanden later de weg op komt. Omdat de Procity in het streekvervoer niet echt voldoet, gaat er een aantal wagens over naar de stadsdienst van Leeuwarden en krijgen zijopschriften met Maxx Leeuwarden.