www.autobussenwebsite.nl

0-9 * A * B * C * D * E * F * G * H * I * J * K * L * M * N * O * P * Q * R * S * T * U * V * W * X * Y * Z

Hainje Carrosseriebouwer in Heerenveen van 1907 t/m 1989, opgericht door Bartele Hainje. De naam Hainje wordt vooral bekend van de wijnrode CSA-stadsbus en de tweede generatie felrode stadsbus, hoewel ze ook exemplaren van de standaard-streekbus hebben gebouwd. In 1989 wordt Hainje overgenomen door Berkhof Valkenswaard. Berkhof laat de naam Hainje vallen, omdat Hainje aan een kwaliteitsprobleem onderhevig zou zijn. Berkhof is bevreesd voor het feit, dat streekbussen onder de naam Hainje (die op dat moment bekend staat als carrosseriebouwer voor stadsbussen) niet goed zullen verkopen.
Zie ook:
CSA I
CSA II
DAF MB200 DKDL564-Hainje
DAF MB200 DKDL600-Hainje
half cab In busjargon betekent half cab dat de chauffeur zich in een halve cabine bevindt. Aan de andere zijde bevindt zich een inkeping waarbij een gedeelte van de motorkap zichtbaar is. Bussen met een halve cabine zijn voornamelijk een verschijnsel in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, zowel enkel- als dubbeldekkers.
Hanzespoorlijn Spoorweg tussen Zwolle en Lelystad Centrum, in dienst gesteld in de winter van 2012. De Hanzelijn sluit in Zwolle aan op de treinlijnen naar Groningen en Leeuwarden, de treinlijn naar Enschede, de IJssellijn (de voormalige schrootlijn) naar Roosendaal, de Kamperlijn naar Kampen, de treinlijn over de Veluwe naar Amersfoort en in Lelystad sluit de lijn aan op de Flevospoorlijn naar Leiden en de Oosterspoorlijn tussen Amsterdam CS en Zutphen.
Hanzeliner Snelbus tussen Zwolle en Emmeloord en tussen Zwolle en Lelystad. Op de Hanzeliner geldt het HOV- (trajectgebonden) tarief. Het assortiment strippenkaarten (max. t/m 19 strippen) en abonnementen (1 t/m 6-ster) is tot 2007 ook geldig, in de spitstijd met toeslag. Vanaf 2007 zijn, wegens een wijziging in het HOV-tarief voor de lange afstand, strippenkaarten met 20 strippen en het gehele assortiment abonnementen (1 t/m 6-ster en N-ster) geldig, in de spitstijd met toeslag. In 2007 wordt de lijn tussen Zwolle en Emmeloord stopgezet wegens tegenvallende resultaten. In de winter van 2012 moet de lijn tussen Zwolle en Lelystad er aan geloven, omdat er dan een trein over de nieuwe Hanzespoorlijn gaat rijden.
harmonicabus Ander woord voor gelede bus. Zie aldaar.
Hermes Busmaatschappij vanaf 1995. Ontstaan door middel van een fusie tussen de Zuidooster Autobusdiensten en de VSL. Thans is de Hermes-Groep een dochteronderneming van Connexxion.
Hoek van Hollander Bijnaam voor het eerste elektrische stroomlijn-treinmaterieel mat '35. De bijnaam is te danken aan de veelvuldige inzet tussen Rotterdam en Hoek van Holland.
Hondekop Bijnaam (volgens de groene spelling van voor 1996) voor het elektrisch stroomlijntreinmaterieel mat '54 (rechts op de foto). De naam dankt dit treinmaterieel aan de bolle neus en aan de positie van de pantograaf (stroomafnemer) die zich vlak boven de machinstencabine bevindt (zowel de wagons Bk als BDK bij de vierwagenstellen plan F, G en P en alleen wagon ABDk bij de tweewagenstellen plan F, G, M en Q). De naam wordt door leken (veelal de journalistiek) ook vaak gebruikt voor het elektrisch materieel mat '64 (Plan T en Plan V, links op de foto) en Plan U (DE3). Dit zal de ware treinliefhebber tegen de borst stuiten en deze zal dan ook alles doen om deze fout recht te zetten.
Van Hool Carrosseriebouwer in Koningshooikt. Opgericht in 1947.
HOV HOV is een afkorting voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer en betekent een snelle verbinding van de ene naar de andere plaats. Voorbeelden van HOV-bussen zijn de Interliner, de Qliner, de Hanzeliner en de Zuidtangent.
HOV-tarief Tariefsysteem gebaseerd op tariefeenheden. Dit tarief is gebaseerd op het tarievenstelsel van de NS (tweede klas). In tegenstelling tot het nationaal tarief systeem (strippenkaarten) gaat het HOV-tariefsysteem uit van het aantal gereden kilometers in plaats van het aantal afgelegde zones. Het HOV- en het NS-tarief is onderling niet uitwisselbaar. Bij de invoering van de OV-chipkaart wordt dit systeem vervangen door het Easy-Trip-systeem voor de OV-chipkaart, waarbij het kilometertarief voor HOV-bussen doorgaans hoger is dan dat bij stads-/streekbussen.
HTM Haagse Tramweg Maatschappij, openbaar vervoerbedrijf vanaf 1925. Verzorgt de stadsdienst in Den Haag. Tot 2004 had de HTM ook aandelen in het bedrijf Stadsvervoer Nederland. In het najaar van 2012 verzorgt de HTM samen met het bedrijf Qbuzz het stadsvervoer, onder de joint venture HTMBuzz.